Vienas iš mokesčių, taikomų įmonėms yra PVM (pridėtinės vertės mokestis). 

Tapti PVM mokėtoju tam tikrais atvejais yra privaloma, o kartais toks sprendimas gali būti savanoriškas. 

Apžvelgsime atvejus, kada privaloma tapti PVM mokėtojais ir kuriais atvejais jie gali tai padaryti savanoriškai. 

Visų pirma, tapti PVM mokėtoju privaloma tais atvejais, kai:

  • juridinio asmens atlygis iš šalies teritorijoje (Lietuvoje) vykdomos ekonominės PVM apmokestinamos veiklos (prekių tiekimo / paslaugų teikimo) per metus (per paskutiniuosius 12 mėnesių) viršija 45 000 eurų;
  • juridinis asmuo Lietuvoje iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių per kalendorinius metus įsigyja prekių daugiau kaip už 14 000 eurų;
  • juridinis asmuo yra kontroliuojamas asmens, kontroliuojančio keletą juridinių asmenų, ir kurių bendra pajamų suma iš prekių tiekimo / paslaugų teikimo Lietuvoje per metus (per paskutiniuosius 12 mėnesių) viršija 45 000 eurų arba Lietuvoje iš kitų ES valstybių narių per kalendorinius metus įsigyja prekių daugiau kaip už 14 000 eurų (neįskaitant PVM). Pažymėtina, kad prievolė skaičiuoti bendrą 45 000 eurų atlygio sumą ir/arba bendrą 14 000 eurų prekių iš kitų Europos Sąjungos valstybių narių PVM mokėtojų (arba privalančių jais būti) įsigytų ir į Lietuvą atgabentų prekių vertę, nėra taikoma, jeigu šie asmenys gali įrodyti, kad:
  1.  nė vienas šių kontroliuojamų įmonių valdymo organas ir (arba) atskiras valdymo organų narys nėra tas pats asmuo ir
  2.  jų faktiškai vykdoma ekonominė veikla nėra to paties pobūdžio ir jie neveikia vienas kito naudai ar interesais.

Tuo tarpu juridinis asmuo, ketinantis vykdyti ekonominę PVM apmokestinamą veiklą arba jau vykdantis ekonominę PVM apmokestinamą veiklą, bet neviršijantis aukščiau minėtų ribų, PVM mokėtoju gali įsiregistruoti savanoriškai.

Įsiregistruoti PVM mokėtoju savanoriškai turi teisę Lietuvos asmuo, vykdantis ar ketinantis vykdyti ekonominę veiklą, neatsižvelgiant į tai, kad bendra atlygio suma nesiekia 45 000 Eur  ribos, išskyrus atvejus, kai vykdoma ir numatoma vykdyti vien tik tokią veiklą, kurioje naudojamų prekių ir / ar paslaugų pirkimo ir / ar importo PVM pagal PVMĮ 62 str. dalies nuostatas negalėtų būti atskaitomas).

Kuriais atvejais verta tapti PVM mokėtojais?

Tam tikrais atvejais tapti PVM mokėtoju tikrai naudinga. 

– Vienas iš atvejų yra tuomet, kai visi jūsų klientai yra PVM mokėtojai. Šiuo atveju jūsų klientai nepajaus jūsų kainų padidėjimo, be to, atrodysite savo klientams patikimesni. Todėl jeigu didžioji jūsų klientų dalis yra verslo klientai, Jums tikrai verta registruotis PVM mokėtoju. 

– Kitas atvejis, kuomet naudinga tapti PVM mokėtoju yra tada, kai didžioji dalis Jūsų prekių yra eksportuojama. Verta paminėti, kad eksportui taikomas 0 % PVM, tačiau Jūs turite galimybę susigrąžinti PVM.

– PVM mokėtoju tapti verta tada, kai Jūsų veiklai yra taikomas lengvatinis PVM tarifas. Lengvatinis PVM tarifas taikomas knygoms ir kitiems neperiodiniams informaciniams leidiniams, apgyvendinimo paslaugoms, laikraščiams ir žurnalams.

Kaip tapti PVM mokėtoju?

Dažnu atveju PVM mokėtoju yra registruojamasi iš karto, jau steigiant įmonę. Šis variantas yra vienas iš paprasčiausių ir patogiausių, nes steigdami savo įmonę Jūs iš karto gausite PVM mokėtojo kodą. 

Tuo tarpu jeigu norite PVM mokėtoju tapti ne iš karto, o vėliau, tuomet turėsite tai padaryti pateikiant VMI ataskaitas, veiklos planus ir atsakant į šiai institucijai kilusius klausimus. Tai šiek tiek sudėtingesnis procesas ir šį kodą Jūs gausite tik tuo atveju, jeigu atitiksite visus reikalavimus.

Jeigu nesate 100 % tikri, ar Jums verta registruotis PVM mokėtoju ir neturite įstatyminės prievolės tokiu tapti, mes rekomenduojame pradėti savo verslą be PVM mokėtojo kodo, o vėliau Jūsų veiklai įsibegėjus, Jums jau bus aišku, ar Jūsų įmonei verta tapti PVM mokėtoju. 

Taigi, nors iš pradžių atrodo, kad pridėtinės vertės mokestis gali kelti tam tikrų neaiškumų, tačiau iš tikrųjų tai nėra tokia sudėtinga procedūra, kaip gali pasirodyti iš pat pradžių. 

Jeigu Jūs turite klausimų, susijusių su pridėtinės vertės mokesčiu ir Jūs norite pasikonsultuoti, nedvejodami kreipkitės į mūsų įmonę ir mes Jums padėsime.